Briefe zwischen der Arbeit

Briefe zwischen der Arbeit

Studeren, doceren en uitvoeren zijn mijn belangrijkste bezigheden. Studeren doe ik meestal thuis, in mijn werkkamer. Mijn lessen geef ik in kerken en concerten geef ik in kerken en zalen. Heel belangrijk zijn voor mij de kerkdiensten op zondagochtend. Dan speel ik in de Westerkerk in Amsterdam.

Veel studeren

Als je lesgeeft, concerteert en kerkmuziek maakt, ontmoet je veel mensen. Je raakt vaak intensief met ze in gesprek. Die gesprekken zijn kostbare ervaringen. In de studeerkamer kom je jezelf tegen, heel vermoeiend soms, want je probeert je eigen onmogelijkheden al studerend te overwinnen. Een enkele keer breekt er een verrassend nieuw inzicht door en dat maakt al dat studeren meer dan de moeite waard.

Traditie en vernieuwing

Van een deel van die ervaringen wil ik u via dit blog op de hoogte houden. Ik denk aan een tweewekelijkse frequentie. Briefe zwischen der Arbeit, dat gaat het worden. Zo heet een boek met brieven van de hand van Max Reger, een componist die mij na aan het hart ligt. Reger was stevig geworteld in de traditie van Bach, Schumann en Brahms. Tegelijkertijd was hij een hartstochtelijk zoeker naar nieuwe uitingsvormen. Ik herken me in zijn ogenschijnlijk dualistische attitude. Er is in wezen geen tegenstelling tussen traditie en vernieuwing, ik geloof vast en zeker dat traditioneel erfgoed bestaat bij de gratie van vernieuwing.

Woorden of tonen

Briefe zwischen der Arbeit, in de tijd van veel concerten mogelijk iets minder Briefe of blogs. Ik beloof u te trachten de tweewekelijkse frequentie vol te houden. Als het even niet lukt om u van een nieuwe aflevering te voorzien, kunt altijd een concert bezoeken of een dienst bijwonen in de Wester. Want, hoe mooi woorden ook zijn, het liefst communiceer ik met u door tonen.

2 Responses to “Briefe zwischen der Arbeit”

Geef een reactie


+ 3 = 12